Saoedische vrouwen mogen volgend jaar zelf autorijden maar dit zijn 8 dingen die ze nog niet mogen!

De verandering zal in juni volgend jaar van start gaan zoals het er nu uitziet. Saoedi-Arabië is momenteel nog het enige land in de hele wereld waar vrouwen nog steeds geen auto mogen rijden. Heel leuk en aardig die veranderingen natuurlijk, maar ze zijn er nog lang niet hoor! Er zijn namelijk nog een hele hoop dingen die vrouwen niet mogen of niet zonder toestemming mogen.

Daarom hebben we hier een lijstje voor jullie met 8 opmerkelijke dingen waarvan je nooit had gedacht dat daar moeilijkheden over zouden bestaan in een ander land.

Reizen
Een Saoedische vrouw mag niet zonder toestemming van een mannelijke beschermeling een paspoort aanvragen. Doorgaans mogen ze zelf het huis niet verlaten zonder begeleiding.

Andere mannen
Vrouwen hebben regels wanneer het gaat om praten met mannen die geen familie zijn. Ze mogen er niet alles zeggen.

Medisch
Voor levensbedreigende handelingen hebben de vrouwen zelfs toestemming nodig van hun mannelijke ‘beschermeling’

Kleding
Een vrouw mag zich niet omkleden om er mooier uit te zien. In het openbaar moeten de lange jassen ofwel ‘abayas’ gedragen worden.

Bankrekening
Een vrouw mag geen financiën beheren zonder mannelijke toestemming. Ze mogen dan ook zelf geen banen aannemen. Er zijn enkele uitzonderingen zoals speelpleintoezichthouder en winkelbediende.

Trouwen
Trouwen met een buitenlander moet toestemming krijgen van ministerie van binnenlandse zaken en trouwen met niet-moslims is eigenlijk gewoon onmogelijk.

Proces en erfenis
De getuigenis van een vrouw heeft half de waarde dan die van een man. Ook bij een erfenis krijgt een vrouw maar 50% van wat haar broer bijvoorbeeld zou krijgen.

Kinderen en scheiding
In het geval van scheiding mag de vrouw voor de kinderen zorgen tot ze 7 (jongens) en 9 (meisjes) jaar zijn. Daarna is de voogdij automatisch voor de vader.

Nog een aantal bizarre feitjes: